Waarom heb ik een app nodig?

Een goed werkende applicatie genereert omzet. Zonder een behoorlijk aanbod van diverse apps liggen grote bedrijven mijlenver achter op hun concurrenten mét apps. Waarom? Omdat Nederlanders eerst in de appstore kijken of er een app beschikbaar is voor hetgeen ze willen doen. Een bestelling of wijziging doorgeven? Dat gaat toch echt het makkelijkst per app. Net zoals het snel even opzoeken van bedrijfsinformatie of nieuwtjes. Geldt dat ook voor kleinere bedrijven? Het antwoord is: ja. Misschien in iets mindere mate, maar zeker voor middelgrote bedrijven bieden apps flinke voordelen boven bijvoorbeeld het hebben van alleen een responsive website.

App versus responsive website

Een responsive website houdt zoveel in als een website die zich vlekkeloos aanpast aan de kleine schermen van mobiele telefoons en tablets. Ten opzichte van een ‘normale’ website die onleesbaar is op een klein scherm biedt een responsive website al veel meer gebruiksvriendelijkheid.

Wat is dan nog de toegevoegde waarde van een app? Een app biedt mogelijkheden tot het inbouwen van specifieke bedrijfsfeatures. Snelle koppelingen naar bijvoorbeeld de camera, routeplanner of het betaalsysteem op een telefoon zijn met een app wel een optie en met een responsive website niet.

Plussen en minnen van een app

Veelgehoorde nadelen van het laten ontwikkelen van apps zijn:

  • De hoge ontwikkelingskosten. Deels is dit waar, maar de kosten hangen ook wel weer af van de omvang en inhoud van de app.
  • Apps ontwikkelen duurt lang. Ook dit is afhankelijk van de omvang en inhoud. En van de bouwer ervan natuurlijk.
  • Apps zijn alleen geschikt voor óf de Apple Store óf de App Store van Google. Dit is waar. Er moet een keuze gemaakt worden voor twee aparte apps of voor één die past bij de appstore die bij de doelgroep het meest populair is.
  • Een app moet altijd eerst geïnstalleerd worden. Dat kost tijd en moeite en schrikt mensen af. Deels waar. Tenzij het een hele goede app is die duidelijke meerwaarde biedt aan de gebruikers.

Er zitten toch ook wel voordelen aan een app? Zeker weten, hieronder staan ze voor je op een rij:

  • Een app werkt sneller dan een website. Helemaal waar. Alleen het installeren kost even tijd, maar daarna is een app vaak wel 2x zo snel en gebruiksvriendelijk.
  • Een app werkt altijd, ook als er geen internet is. Deels waar, hangt er vanaf wat je met de app wilt doen.
  • Een app levert toegevoegde waarde aan klanten. Zeker waar, ze krijgen veel meer beleving bij je product en bedrijf. Dat spreekt mensen aan en houdt ze vast.
  • Apps werken op kleine schermen beter dan websites. Dat is waar, een app is speciaal voor mobiele schermen gemaakt.
  • Met een app koppel je andere mogelijkheden eenvoudig aan elkaar. Waar. Denk aan betaalopties, routeplanners en agenda’s.

Kortom: een app heb je nodig als je diensten of producten aanbiedt waar je met een app een sterke meerwaarde aan kunt geven. Wil je weten of dit voor jouw bedrijf geldt? Vraag het gewoon eens aan ons.

Robin

Robin

Robin is bij Demolium actief als IT consultant en developer. Zijn expertise ligt bij het implementeren van ERP en CRM oplossingen, en het ontwerpen en ontwikkelen van complexe online applicaties.