Waaraan voldoet een converterende afrekenpagina?

Tegenwoordig wordt er ongelofelijk veel aandacht besteed aan het zo professioneel mogelijk vormgeven en invullen van een webwinkel. Dat is uiteraard ook een belangrijke vereiste, want alleen op die manier kan je een zo optimaal mogelijk vertrouwen creëren bij je (potentiële) klanten. Onderzoeken hebben aangetoond dat het vaak gedurende het volledige verkooptraject helemaal goed gaat tot op het ogenblik dat de klant in kwestie op de afrekenpagina terecht komt. Daar haken menig aantal klanten alsnog af. Hoe komt dat precies en wat kan je allemaal ondernemen om dit vervelende fenomeen op jouw webwinkel tegen te gaan?

4 belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden

Het realiseren van een converterende afrekenpagina is niet zo eenvoudig als het lijkt. In de praktijk bestaan er dan ook heel wat fouten waar menig aantal mensen zich duidelijk aan laten vallen. Het draait op de afrekenpagina eigenlijk zo goed als allemaal om vertrouwen. Hoe kan jij er dus met andere woorden voor zorgen dat je klanten voldoende vertrouwen hebben in jouw webwinkel om niet alleen hun persoonsgegevens aan je te verstrekken, maar ook om daadwerkelijk een betaling aan je uit te voeren? De onderstaande vier punten blijken in de praktijk heel wat potentiële klanten te overhalen om uiteindelijk toch niet de trekker over te halen. Hier aandacht aan besteden kan je klantenverlies dan ook danig inperken.

  1. Mensen vrezen dat hun persoonsgegevens niet afdoende beschermd worden;
  2. Men beschikt niet over de vereiste gegevens om een bestelling af te ronden;
  3. De afrekenpagina bestaat uit teveel of te complexe stappen;
  4. De afrekenpagina beschikt niet over een professionele uitstraling;
  5. Er is geen sprake van een keurmerk waar de webwinkel bij is aangesloten;

De oplossingen voor het merendeel van deze punten zijn vrij voor de hand liggend. Wat echter met het probleem dat zich stelt in punt 2? Daar kan jij als eigenaar van de webwinkel toch eigenlijk niet zoveel aan veranderen? Ja en neen. Wanneer het bijvoorbeeld een vereiste is voor je klanten om een bankkaart bij de hand te hebben waardoor ze afhaken kan je overwegen om betalingen met bijvoorbeeld Paypal te gaan accepteren. Denk dus over alle punten grondig na en ga er niet zomaar vanuit dat je daar niets aan kan veranderen.

Hou het afrekenproces zo kort en duidelijk mogelijk

De komst van de GDPR-wetgeving heeft er in het bijzonder voor gezorgd dat menig aantal webwinkels hun afrekenpagina een behoorlijk stuk complexer hebben gemaakt. Dat is nergens voor nodig. In principe moet je afrekenpagina slechts uit drie onderdelen bestaan, namelijk:

  1. De vereiste velden voor de gegevens van de klant in kwestie;
  2. Een overzicht van alle producten die de klant wenst te bestellen;
  3. Het totaalbedrag met de betaalopties die voor handen zijn;

De bepalingen die zijn vereist onder de GDPR-wetgeving kan je perfect op een externe pagina plaatsen terwijl je klanten bij het afronden van het aankoopproces gewoon een vinkje moeten zetten en hun bestelling moeten bevestigen. Dit oogt een stuk rustiger en er wordt op een efficiënte manier voorkomen dat je klanten worden afgeschrikt. Wil jij ook kunnen rekenen op de best converterende afrekenpagina? Dan is er voor zorgen dat deze overzichtelijk, duidelijk, professioneel en beknopt oogt een absolute must!

Robin

Robin

Robin is bij Demolium actief als IT consultant en developer. Zijn expertise ligt bij het implementeren van ERP en CRM oplossingen, en het ontwerpen en ontwikkelen van complexe online applicaties.