Ontwikkel je eigen apps in Odoo Studio

Het ontwikkelen van eigen apps is vaak geen eenvoudige opdracht. Dat geldt niet in het minst voor mensen die net zelf over ontwikkelervaring beschikken. Daar heeft Odoo iets op gevonden. De introductie van de zogenaamde Odoo Studio op de markt maakt het namelijk mogelijk om zeer eenvoudig je eigen apps te ontwikkelen. Programmeerkennis is hiervoor eigenlijk niet vereist waardoor dit stukje software voor iedereen ongelofelijk toegankelijk is. Ben jij ook benieuwd welke mogelijkheden de Odoo Studio voor jou allemaal in petto heeft? Wij laten je er hier op deze pagina graag kennis mee maken.

Eenvoudig te programmeren en uitermate schaalbaar

Bij het eerste gebruik van de Odoo Studio zal het meteen duidelijk worden dat dit stukje software ongelofelijk toegankelijk is. In een mum van tijd slaag je er dan ook wellicht in om geheel gepersonaliseerde applicaties te ontwikkelen. Dit bovendien zonder dat er daarvoor ook maar enige programmeerkennis is vereist. Ben jij toch een meer ervaren ontwikkelaar? In dat geval kan je de keuze maken om over te schakelen naar de ontwikkelaarsmodus. Hierdoor krijg je meteen toegang tot heel wat meer technische details.

Met de Odoo Studio heb je de mogelijkheid om op je eigen computer geheel op maat gemaakte applicaties te ontwikkelen. Wanneer je dit doet krijg je overigens meteen de beschikking over niet alleen een desktop, maar ook een mobiele versie van de app. Odoo Studio is ontwikkeld door grote bedrijven die over miljoenen records beschikken. Dit zorgt er voor dat de gegenereerde applicaties razendsnel zijn.

De mogelijkheden van de scherm-designer in Odoo Studio

Odoo Studio beschikt over een scherm-designer die je aldus op een zeer toegankelijke manier helpt bij het ontwikkelen van allerhande apps. Enkele voorbeelden van dergelijke apps zijn:

  • Geavanceerde formulieren;
  • Lijsten met alleen-lezen of lezen-schrijven rechten;
  • Websiteformulieren waarmee direct site gegevens kunnen worden aangemaakt;
  • Het ontwerpen van kaarten die naar kolommen kunnen worden gesleept voor procesgeoriënteerde documenten;

Naast bovenstaande spreekt het voor zich dat je ook de beschikking krijgt over gedetailleerde grafieken. Je kan de meest prachtige statistieken realiseren van je gepersonaliseerde items door gebruik te maken van de grafiekweergaves. Zo kan je gebruikmaken van niet alleen cirkeldiagrammen, maar ook lijndiagrammen en staafdiagrammen.

Import- en expertmogelijkheden van Odoo Studio

Het spreekt voor zich dat Odoo Studio haar gebruikers eveneens voorziet van verschillende import- en exportmogelijkheden. Voor wat de importmogelijkheden betreft kan er gebruik worden gemaakt van gepersonaliseerde kolommen met .CSV of .XLS-bestanden. Op deze manier kunnen nieuwe records worden toegevoegd, maar is het ook mogelijk om bestaande records van een update te voorzien. Daarnaast biedt Odoo Studio je eveneens de mogelijkheid om exportsjablonen te maken op basis van gepersonaliseerde items. Op deze manier kunnen ze zeer eenvoudig worden hergebruikt.

De ingebouwde menu-editor in deze software maakt het verder mogelijk om je applicatiemenu te herorganiseren. Dit kan eenvoudig gebeuren door middel van drag & drops. Een nieuw menu kan hierdoor in slechts enkele muisklikken worden gemaakt. De webservice-API waar je de beschikking over krijgt zorgt er voor dat je eenvoudig toegang krijgt tot alle aangepaste objecten. Dit zonder dat er daar extra code bij komt kijken.

Extra mogelijkheden van de Odoo Studio

Bovenstaande opties bieden je als gebruiker van Odoo Studio uiteraard reeds een behoorlijk aantal mogelijkheden. Er is echter meer. Zo kan je in Odoo Studio bijvoorbeeld ook vertalingenbeheer terugvinden. Op deze manier kan de content en je applicatie op zich in één klap worden aangeboden in verschillende talen. Daarnaast is er ook een Icoon-designer voor handen. Met deze designer heb je de mogelijkheid om eenvoudig een uniek icoon te ontwikkelen voor je app. Het spreekt verder voor zich dat Odoo er eveneens voor heeft gezorgd dat je eenvoudig andere Odoo-functies kan overnemen. Op deze manier kan je in een handomdraai de meest geavanceerde applicaties realiseren.

Is bovenstaande nog niet voldoende? Dan biedt dit knappe stukje software je nog heel wat meer. Zo kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van toegangsrechten. Door gebruik te maken van regels of filters voor ACLs is het mogelijk om toegangsrechten in te stellen voor grote bedrijven. Daarnaast is er ook sprake van geïntegreerde documentatie. Elke Odoo Studio-database beschikt over een gezamenlijke notepad die het mogelijk maakt om personalisaties van je team in op te slaan. Tot slot spreekt het voor zich dat je persoonlijke aanpassingen ook altijd eenvoudig kan delen met vrienden en / of collega’s. Dit kan gebeuren door eenvoudigweg de URL te delen. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, ben jij nog op zoek naar een manier om eenvoudig en efficiënt gepersonaliseerde apps te kunnen maken? Dan kan het zonder meer een aanrader zijn om de mogelijkheden van Odoo Studio te ontdekken!

Robin

Robin

Robin is bij Demolium actief als IT consultant en developer. Zijn expertise ligt bij het implementeren van ERP en CRM oplossingen, en het ontwerpen en ontwikkelen van complexe online applicaties.