Odoo Community Edition

Wat heeft de Odoo Community Edition je te bieden?

We kunnen Odoo met recht en rede bestempelen als een opkomende speler binnen de open source ERP markt. De snelle groei die dit bedrijf heeft doorgemaakt (de teller staat ondertussen op meer dan 5 miljoen gebruikers) is grotendeels het gevolg van de bewuste strategie die wordt gehanteerd. Het feit dat grote partijen zoals Toyota en WNF voor Odoo hebben gekozen is immers geen toeval. In tegenstelling tot de belangrijkste concurrenten zoals SAP en Microsoft Dynamics is het namelijk zo dat Odoo er in slaagt om een totaaloplossing aan te bieden op maat van de noden waar bedrijven over beschikken. De oplossing die ze aanbiedt bestaat daarbij in twee verschillende vormen, namelijk de Community Edition en de Enterprise Edition. Wat deze eerste versie jou als gebruiker allemaal te bieden heeft laten we je graag ontdekken in dit blogartikel.

Twee verschillende versies

In eerste instantie was het zo dat Odoo voor elke gebruiker volledig kosteloos was. Al snel bleek echter dat dit het groeipotentieel van de software ondermijnde. Daarnaast kwam ook de financiële gezondheid van Odoo S.A. in het gedrang. Een opsplitsing van de software in een gratis en betalende versie drong zich dan ook op. Het creëren van de gratis Community Edition en de betalende Enterprise Edition bleek een schot in de roos te zijn. Deze keuze op vlak van software development heeft er namelijk voor gezorgd dat er tegenwoordig sprake is van een ijzersterk product welke miljoenen gebruikers wereldwijd heeft weten te overtuigen.

De vormgeving van de Odoo Community Edition

Eén van de belangrijkste verschillen tussen de Community en de Enterprise Edition van Odoo gaat schuil in de vormgeving. Voor de Enterprise Edition geldt dat ze voornamelijk wordt geroemd om haar uitmuntende gebruiksvriendelijkheid. Bovendien is het zo dat deze versie ook bijzonder schaalbaar is. Dit laatste is handig wanneer je de software graag op verschillende systemen wenst te gebruiken. Op dit vlak blijft de Community Edition een beetje achter. Ze is net wat minder gebruiksvriendelijk en niet schaalbaar, maar biedt toch nog steeds een interessant aanbod aan functionaliteiten.

Enkel een user interface voor desktops

De Community Edition beschikt op moment van schrijven uitsluitend over een desktop user interface. Dit betekent dat ze niet de beste keuze is voor mensen die vaak onderweg zijn. Een mobiele versie van de software is uiteraard beschikbaar, maar werd enkel geïntegreerd in de betalende Enterprise Edition. Nog een verschil gaat schuil in het feit dat er geen volledige boekhouding kan worden georganiseerd met de Odoo Community Edition. Wel is het mogelijk om je facturatie en het opstellen van de offertes vanuit deze software te organiseren.

Project en sales management

Ondanks de beperkingen waar de Odoo Community Edition duidelijk over beschikt blijft dit een zeer knap staaltje software boordevol met interessante mogelijkheden voor de kleine ondernemer. Zo kan je opdrachten creëren en beheren en is het mogelijk om je sales management toe te vertrouwen aan deze software. Zowel CRM, het opvolgen van sales en een customer portal zijn voor handen in de Odoo Community Edition.

Gratis, maar toch zeer veelzijdige software

Voor de beginnende of kleine onderneming die nog haar weg moet zoeken in het zakelijke landschap biedt de Odoo Community Edition ongelofelijk veel mogelijkheden. De eerder op deze pagina reeds aangegeven functionaliteiten worden dan ook vergezeld van marketingmogelijkheden en data (zoals e-mail marketing), een website builder, de mogelijkheid tot het opzetten van een blog en het creëren van presentaties. Ook het beheren van de bedrijfsinventaris en het opvolgen van aankopen is mogelijk met deze software. Heb je er voor jouw website of webshop overigens voor gekozen om gebruik te maken van WordPress of Woocommerce? Dan is het interessant om te weten dat er plugins voor handen zijn die een perfecte implementatie van de Odoo functionaliteiten mogelijk maakt.

Robin

Robin

Robin is bij Demolium actief als IT consultant en developer. Zijn expertise ligt bij het implementeren van ERP en CRM oplossingen, en het ontwerpen en ontwikkelen van complexe online applicaties.