Misschien wel één van de belangrijkste zaken waar je binnen een onderneming rekening mee dient te houden heeft te maken met MRP of Material Requirements Planning. Dit wordt in de logistiek gebruikt voor het plannen van de materiaalinkoop. Bovendien is het eveneens mogelijk om door middel van MRP het productieproces vast te stellen. Bij MRP zijn ook de benodigde materialen bekend. Deze worden opgenomen in een zogenaamde stuklijst. In de logistiek wordt dit ook wel de “bill of materials” genoemd. Zou jij graag de MRP voor jouw onderneming willen regelen in Odoo? Dan zal je kunnen vaststellen dat daarvoor alle vereiste mogelijkheden voor handen zijn.

Beheermogelijkheden op vlak van MRP in Odoo

In eerste instantie biedt Odoo tal van verschillende mogelijkheden aan op vlak van beheer. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je producten in assemblagelijnen te beheren of te kiezen voor handmatige assemblage. Daarnaast behoren ook werk- en reparatieorders tot de mogelijkheden. Eveneens interessant om te weten is dat je in Odoo over de mogelijkheid beschikt om gebruik te maken van barcodes. Deze kunnen de productieprocessen aanzienlijk versnellen. Het scannen van het lot- of serienummer, een onderhoudsvraag activeren, etc. Het zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden die op dit vlak door Odoo worden aangeboden.

Het creëren van een efficiënte planning

Het planningsonderdeel van Odoo bestaat eigenlijk uit vier verschillende onderdelen. Zo kan je uiteraard aan productieplanning doen, maar is het ook mogelijk om werkorders te organiseren en kan je stuklijsten beheren. Daarnaast is het middels de MRP-planner van Odoo eveneens mogelijk om je werk in elk werkcentrum te plannen. Dit kan gebeuren op basis van hun OEE en capaciteit.

Flexibele stamgegevens

Bij het gebruik van Odoo kan je eveneens rekenen op de aanwezigheid van flexibele stamgegevens. In de praktijk betekent dit in eerste instantie dat je de beschikking krijgt over flexibele stamgegevens. Zo maak je zonder probleem stamlijsten aan met meerdere niveaus. Bovendien is het ook zo dat je bepaalde routings kan aanmaken voor werkorders. Dit zorgt er voor dat het mogelijk wordt om je productie op basis van routing af te stemmen. Tel daar ook nog de aanwezigheid van de kitfunctie bij op en het wordt eveneens mogelijk om producten te verkopen die worden geleverd als een set componenten om te assembleren.

Bewaak de kwaliteit

Een niet onbelangrijk onderdeel van MRP heeft uiteraard betrekking tot de kwaliteit die kan worden gegarandeerd (of net niet kan worden gegarandeerd). Om er voor te zorgen dat er bijvoorbeeld automatische kwaliteitscontroles uit te voeren zijn voor de productieafdeling beschikt Odoo over ingebouwde controlepunten. Daarnaast is het mogelijk om kwaliteitsmeldingen in te stellen en beschikt Odoo eveneens over de mogelijkheid om zeer eenvoudig statische procescontroles te implementeren.

Een ongelofelijk veelzijdig werkplek-controlepaneel

Je MRP regelen in Odoo betekent uiteraard ook altijd dat je kan rekenen op de aanwezigheid van een zeer veelzijdig werkplek-controlepaneel. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om tablets in te stellen op elk werkcenter. Op die manier wordt het mogelijk gemaakt om je werk efficiënt te organiseren. Daarnaast biedt Odoo je eveneens de mogelijkheid om je producties te registreren, producten te scannen en lots of serienummers in te voeren. De urenstaten of worksheets kunnen verder rechtstreeks op het werkcenter worden weergegeven met instructies van de operator. In ieder geval, wil je graag de mogelijkheden op vlak van MRP in Odoo binnen jouw onderneming benutten? Dan zal je kunnen vaststellen dat deze software je daarvoor van alle vereiste functionaliteiten voorziet.

Robin

Robin

Robin is bij Demolium actief als IT consultant en developer. Zijn expertise ligt bij het implementeren van ERP en CRM oplossingen, en het ontwerpen en ontwikkelen van complexe online applicaties.