Magento versus Opencart

Dat de ene webshop de andere niet is spreekt voor zich. Maar het ene type webshopsoftware is het andere niet. Natuurlijk zijn ook er overeenkomsten zoals een productaanbod, een winkelwagen en diverse betalingsmogelijkheden. Kijk je er alleen maar even snel doorheen? Dan lijken de webshops die draaien onder Magento en Opencart verdraaid veel op elkaar. Maar, als je er net even wat meer tijd in steekt, dan ontdek je dat er weldegelijk duidelijke verschillen tussen beide platforms zijn. Welke? Lees dat hieronder.

Magento

Magento is in Nederland, maar zeker ook wereldwijd één van de meest gebruikte open source webshopbases. Het platform is geschikt voor alle maten webshops, van heel groot tot klein. De software achter Magento is Nederlandstalig, gebruiksvriendelijk en heel erg uitgebreid qua opties. Zeker op statistisch gebied is Magento heel sterk.

De technische ondersteuning laat daarentegen vaak wel wat te wensen over. Dit maakt het platform met name geschikt voor de ‘grote jongens’, waar het inhuren van een IT-specialist budgettair gezien geen probleem is. Voor de wat kleinere ondernemers met minder eigen middelen is er de online Magento Community. Een sociaal platform waar gebruikers via het ‘vraag- en antwoord’ principe ook ver kunnen komen in het vinden van oplossingen.

Opencart

Opencart is een open-source based PHP online webshopplatform en werkt makkelijk. Het platform is vooral door de vrij gunstige prijs-kwaliteitverhouding het meest populair voor kleine tot middelgrote webshops. Toch leent de software zich ook prima voor grotere webshops. Al ontbreekt het wel wat aan echt sterke statistische features, wat Opencart voor puur marketingtechnische doeleinden misschien net iets minder geschikt maakt.

Het Opencartplatform is verder wel heel compleet. Het biedt veel mogelijkheden tot het zelfstandig aanpassen van allerlei zaken zoals productbeheer, maar zeker ook webstyle. Dit dankt de software met name aan de honderden templates waar de gebruikers uit kunnen kiezen. Wel is het voor de allerbeste resultaten zaak dat er gekozen wordt voor een template van Opencart zelf.

Featurevergelijk tussen Magento en Opencart

Bekijk hier aan de hand van de meest belangrijkste gebruiksfeatures per webshopplatform wat de grootste voordelen van Magento en Opencart versus elkaar zijn:

Feature Magento Opencart
     
Gebruiksvriendelijk + ++
Toegankelijke interface ++ +
Zelfstandig wijzigingen doorvoeren +++ ++
Snelle startup ++ ++
Voor elke webshopomvang +++ ++
Cloudbased en lokale installatie +++ ++
Support + ++
Prijs-kwaliteitverhouding ++ +++
Meer webshops op 1 basis ++ +++
Eigen webstyle + +++
Statistieken +++ +
Robin

Robin

Robin is bij Demolium actief als IT consultant en developer. Zijn expertise ligt bij het implementeren van ERP en CRM oplossingen, en het ontwerpen en ontwikkelen van complexe online applicaties.